Noua Casă, în sfârșit la start? Impactul scontat de jucătorii din piața rezidențială

După modificări repetate, legiuitorii au stabilit că românii vor putea accesa, prin programul guvernamental, nu una, ci trei variante de finanțare.
 
Potrivit lui Ionel Dancă, șeful Cancelariei Prim-ministrului, normele de aplicare ale programului guvernamental Noua Casă au fost aprobate în ședința de Guvern de miercuri, 19 august. „Odată cu publicarea normelor în Monitorul Oficial, practic, programul Noua Casă este disponibil pentru cei care doresc să achiziționeze imobile cu credite cu garanții de stat, vorbim despre un plafon de aproximativ 1,6 miliarde de lei, disponibil până la sfârșitul acestui an pentru acest program”, a declarat acesta.
 
În noua sa variantă, programul Noua Casă (înlocuitorul fostului Prima Casă) ar fi trebuit să devină funcțional începând cu data de 20 august, potrivit unei declarații făcute către Mediafax de Dumitru Nancu, directorul Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Micii și Mijlocii (FNGCIMM). După cum se arată în cele mai recente informații publicate de FNGCIMM, prin program vor putea fi acordate, practic, trei tipuri de credite – în funcție de tipul locuinței și de valoarea sa de achiziție.
 
I. Pentru locuințele noi:
– credite de până la 70.000 de euro, cu avans de 5% din valoarea imobilului, pentru care se acordă o garanție de 50% din partea statului.
– credite de peste 70.000 de euro, dar până la maximum 140.000 de euro, în condițiile unui avans de 15% din valoarea de achiziție a imobilului, pentru care se acordă o garanție în valoare de 60% din partea statului.
* în categoria „locuințelor noi” sunt încadrate atât imobilele recepționate cu cel mult cinci ani înainte de data solicitării creditului garantat, cât și cele supuse unor lucrări de intervenție în vederea consolidării și/sau reducerii riscului seismic – lucrări recepționate tot cu cel mult cinci ani înainte de data solicitării creditului.
 
II. Pentru locuințele vechi:
– credite de până la maximum 70.000 de euro, cu avans de 5% și garanție de 50% din partea statului.
* în categoria „locuințelor vechi” sunt încadrate imobilele recepționate cu mai mult de cinci ani înainte de data solicitării creditului garantat de către stat.
 
De precizat este că această din urmă variantă a programului guvernamental include o schimbare față de una dintre formele sale intermediare, din care reieșea că toți cumpărătorii de locuințe noi ar fi trebuit să dispună de un avans de 15% din prețul unei proprietăți, indiferent de valoarea acesteia.

Alătură-te discuției

Compare listings

Comparaţie