Ești pregătit să iei o proprietate prin credit ipotecar?

În trecut, deținerea unei proprietăți reprezenta un obiectiv de bifat pentru aproape toată lumea. Astăzi, există diferite opțiuni de locuire care nu necesită contractarea unui credit ipotecar. Una dintre variante poate fi plata unei chirii lunare.

Astfel, atunci când trebuie să faci o alegere, ia în considerare ce tip de locuință se potrivește cel mai bine obiectivelor tale personale și stilului tău de viață. Dacă în momentul prezent ești chiriaș, trebuie să decizi dacă ești pregătit pentru angajamentul financiar ce îl presupune cumpărarea unei locuințe. Iată trei motive principale pentru care ai putea opta pentru achiziția unei proprietăți spre deosebire de închirierea acesteia.

Investiție pe termen lung

Aprecierea unei proprietăți reprezintă creșterea valorii acesteia în timp. Prețurile imobiliarelor sunt ciclice, iar proprietarii nu ar trebui să se aștepte ca valoarea proprietății să crească drastic pe termen scurt. Însă dacă locuiești suficient de mult timp în acea proprietate, există o probabilitate destul de mare să poți să-ți vinzi casa pentru obținerea unui profit, datorită aprecierii în timp. Pentru a obține mai multe informații cu privire la costurile asociate unui credit ipotecar, poți apela cu încredere la un consultant imobiliar. Cu ajutorul unui astfel de specialist, vei putea găsi gratuit soluția de refinanțare ideală pentru obiectivele tale financiare.

Posibilitatea de a putea alege o locație mai bună

Este posibil ca locuințele date spre închiriere să nu fie disponibile în toate zonele de interes pentru tine. Astfel, când achiziționezi o proprietate, poți alege din locații mai variate, inclusiv case din mediul rural, care oferă un spațiu mai mare. Ai nevoie de o analiză detaliată a proprietăților disponibile într-o anumită zonă? Navighează printre proprietățile disponibile pe Imobiliare.ro.

O responsabilitate financiară

Unul dintre cele mai importante beneficii asupra deținerii unei proprietăți este sentimentul că deții micul tău colț de lume. Acest lucru înseamnă că poți personaliza, remodela, picta și decora locuința fără a fi nevoie să obții permisiunea unui proprietar. În plus, nu trebuie să îți faci griji cu privire la plata daunelor minore care au apărut dacă nu dorești să le remediezi.

Cu toate acestea, proprietatea vine cu responsabilități. Trebuie să plătești ipoteca sau poți risca să pierzi casa și capitalul investit. Întreținerea acesteia este responsabilitatea ta. Nu poți suna proprietarul în toiul dimineții pentru a repara o conductă spartă. Dacă acoperișul este deteriorat, va trebui să îl repari de unul singur.

Un posibil dezavantaj: lichiditatea

Spre deosebire de acțiuni, care pot fi vândute în câteva zile, proprietățile au nevoie de o perioadă mai lungă de timp. Până la vânzarea acesteia, trebuie să continui plățile ipotecare și întreținerea casei.

Cumpărarea unei proprietăți este o investiție bună?

Cumpărarea unei proprietăți, fie că este vorba despre un apartament sau o casă, este o investiție, însă dacă este o investiție bună sau rea, depinde de câțiva factori. Astfel, dacă ai nevoie de o casă în care să locuiești, poate fi o investiție bună. Cu toate acestea, din punct de vedere monetar, există costuri inițiale și continue pe care trebuie să le iei în considerare. Dacă acumulezi suficiente capitaluri proprii și vinzi atunci când piața imobiliară este favorabilă, probabil că vei obține o rentabilitate bună a investiției datorită aprecierii. Însă dacă piața este slabă, sau ai puține capitaluri proprii, trebuie să vinzi prea devreme și poți pierde bani.

Costuri pentru cumpărarea unei proprietăți

Avansul

Înainte de accesarea efectivă a creditului, va fi necesar să economisești o perioadă de timp pentru avans. În momentul de față, avansul poate varia de la 15% (dacă este prima proprietate cumpărată; la a doua, avansul minim este de 25%) până la 30% (pentru creditele în lei). În cazul creditelor în euro, limita minimă a avansului este de 20%. Astfel, pentru o locuință de 60.000 de euro, această diferență echivalează cu un plus de (cel puțin) 12.000 de euro pe care ar trebui să-i scoți din buzunar. Cu cât împrumuți mai puțin, cu atât vei avea mai puțin de rambursat, iar asta înseamnă că vei plăti mai puține dobânzi și că vei putea lichida creditul mai repede.

Plata ipotecii

În fiecare lună, vei realiza o plată pentru plata ipotecii. Dacă ai un credit ipotecar cu rată fixă, plata va rămâne relativ stabilă pe toată durata împrumutului, ceea ce te poate ajuta să îți faci un plan bugetar pe termen lung.

Costuri asociate

Când cumperi o proprietate, vei avea mai multe cheltuieli legate de obținerea unui credit ipotecar și preluarea dreptului de proprietate. Aceasta poate include o evaluare a proprietății, precum și taxele de inițiere a împrumutului, taxe legale și multe altele. Aceste costuri asociate sunt de obicei de aproximativ 3 până la 5% din prețul total de achiziție.

Întreținere și reparații

În calitate de proprietar, vei fi responsabil pentru toate costurile reparațiilor. În plus, vei mai avea costuri de întreținere, precum cele pentru intemperii, vopsire sau amenajare.

Taxele de proprietate

În fiecare an, vei fi responsabil pentru plata impozitelor pentru proprietatea ta. Suma se bazează pe valoarea evaluată a casei.

Să cumperi sau să închiriezi? Răspunsul la câteva întrebări simple te poate ajuta să decizi dacă este mai bine să cumperi sau să închiriezi.

Îmi permit?

Compară costurile totale de cumpărare cu cele de închiriere pentru a vedea care variant funcționează mai bine pentru tine. A avea suficienți bani pentru un avans ar putea fi o problemă reală pentru potențialii cumpărători.

Cât timp voi locui în acea proprietate?

Dacă nu îți dorești să locuiești într-o proprietate cel puțin câțiva ani, este posibil să nu poți acoperi costurile de închidere a creditului. Va fi nevoie să locuiești într-o casă cât mai mult posibil pentru a compensa diferența dintre costul deținerii și cel al închiderii creditului.

Cât de mult se va aprecia proprietatea în timp?

Desigur, nimeni nu poate prezice viitorul, însă poți face câteva previziuni atunci când achiziționezi o proprietate dintr-o piață într-o continuă creștere.

Concluzie

Ești decis cu privire la contractarea unui credit ipotecar? Apelează cu încredere la serviciile unui broker de credite! Acesta este un serviciu gratuit, care nu prevede costuri ascunse și prin care poți obține soluția optima de creditare potrivită nevoilor tale.  cu unul dintre consultantii nostrii imobiliari și te vei bucura de o relație bazată pe încredere și respect reciproc.

Alătură-te discuției

Compare listings

Comparaţie