Sora mai mică a Primei Case? O lege propusă de PSD ar facilita achiziția unei locuințe de către tinerii care NU dispun de avans

Suma maximă acordată pentru achitarea unui avans ar fi 15.000 de euro, beneficiarii putând contracta atât un credit ipotecar cogarantat de către stat, cât și unul standard.

Săptămâna trecută a fost înaintată către Senat o nouă propunere legislativă privind facilitarea achiziției de locuințe – aceasta ar fi menită să vină în sprijinul tinerilor căsătoriți, cu vârste de sub 35 de ani, care vor să achiziționeze o locuință prin credit, dar care nu dispun de banii necesari pentru achitarea avansului. „Programul de finanțare a avansului necesar achiziționării unei locuințe se adresează tinerilor care au posibilitatea de a achita ratele ulterioare obținerii creditului și va fi destinat acelor persoane care îndeplinesc condițiile de creditare presupuse de programele de finanțare de tip «Prima Casă» sau pe cele presupuse de creditarea directă, prin bancă”, se arată în proiectul de lege.

Inițiat de un grup de deputați și senatori din Cadrul Partidului Social-Democrat (PSD), actul legislativ prevede înființarea unui așa-zis Fond de Solidaritate, numit „Locuințe pentru tinerii români” și gestionat de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA). Acesta ar urma ar urma să colecteze fonduri de la firme private care au avut, la finalul ultimul an fiscal, un venit brut minim de un milion de lei. Operatorii economici vor putea ceda, astfel, 1% din profitul realizat în anul anterior, aceste sume fiind considerate cheltuieli deductibile.

Suma contractată prin intermediul Fondului de Solidaritate nu poate fi mai mare de 15% din prețul imobilului și nici nu poate depăși suma de 15.000 de euro. „Avansul pentru pentru achiziția locuinței se va achita în contul vânzătorului imobilului la data autentificării contractului de vânzare-cumpărare”, punctează inițiatorii actului legislativ.

De menționat este că banii obținuți pentru plata avansului urmează să fie returnați, eșalonat, Fondului de Solidaritate, în decursul a zece ani, începând cu anul al șaselea de la primirea lor. Sumele împrumutate nu vor fi purtătoare de dobânzi și vor fi restituite în rate lunare egale (acestea neputând depăși, împreună cu ratele creditului, o treime din veniturile familiei). În cazul înstrăinării locuinței înainte de returnarea sumei datorate, aceasta va fi restituită, integral, la data perfectării actelor de vânzare-cumpărare.

Alătură-te discuției

Compare listings

Comparaţie